Start bouw Universiteitsgebouw Spui Den Haag

Na een succesvolle haalbaarheids- en ontwerpfase is op 14 september de start van de bouw van het Universiteitsgebouw Spui groots gevierd. In de binnenstad van Den Haag, aan het Spui wordt het voormalige pand van de V&D en Hudson’s Bay herontwikkeld naar het universiteitsgebouw Spui. RYSE werkt als gedelegeerd ontwikkelaar aan de herontwikkeling in opdracht van CBRE Investment Management (hierna: CBRE IM). Universiteit Leiden, met samenwerkingspartners, TU Delft, Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland werken samen aan de toekomst in één universiteitsgebouw.

Na een succesvolle haalbaarheids- en ontwerpfase is op 14 september de start van de bouw van Universiteitsgebouw Spui groots gevierd. In aanwezigheid van wethouders van Asten en Bruines, ontwerppartners en overige betrokken is de start op een ludieke manier gevierd met toespraken van CBRE IM, Universiteit Leiden, Wethouder van Asten en Van Wijnen, zorgde Derek Otte voor een speciale voordracht over de geschiedenis én toekomst van het gebouw en werd er na een druk op de knop feestelijk stilgestaan bij de officiële start van de bouw.

Al in de haalbaarheidsfase werd duidelijk dat de locatie van het voormalig warenhuis zich uitstekend leent voor een universiteitsgebouw: centraal gelegen, goed bereikbaar en in een bruisende omgeving. Daarnaast biedt het voormalig warenhuis op gebouwniveau een goede mix aan ontwerpmogelijkheden; een groot vloeroppervlak, grote kolomafstanden, voldoende plafondhoogte en in dit geval karakteristieke elementen. Aspecten die passen bij het hub-concept voor samenwerking op onderwijs en onderzoek van de samenwerkingspartners. De komst van de Universiteit in de binnenstad biedt andersom levendigheid en trekt dagelijks meer dan 7.000 studenten, zonder extra autobewegingen.

Aan de herontwikkeling zijn hoge duurzaamheidsdoelen gesteld, zoals een BREEAM-NL Excellent In-Use certificaat en het gebouw moet voldoen aan het 'Frisse Scholen klasse B', met onder andere focus op daglichttoetreding. Zo wordt een hele zijgevel opengemaakt voor ramen die open kunnen. Tevens is het vergroenen van daken zowel voor de gemeente als CBRE IM en de Universiteit Leiden belangrijk waardoor er verschillende dakterrassen zijn opgenomen in het ontwerp en er plaats wordt gemaakt voor mos-sedum in combinatie met zonnepanelen.

Van Wijnen is door CBRE IM gecontracteerd als bouwer. Geen onbekende van het gebouw, want in 2017 heeft Van Wijnen de herontwikkeling van V&D naar Hudson’s Bay gerealiseerd. De uitdagingen van toen zijn omgezet in oplossingen. Een belangrijk aspect van de herontwikkeling is de daadwerkelijke uitvoering vanwege de beperkte bouwplaatsruimte en aanvoerroutes, de renovatie van het Binnenhof op steenworp afstand en de bereikbaarheid. Van Wijnen is daarom al geruime tijd aangehaakt bij het project om ervoor te zorgen dat de overlast tijdens de realisatiefase wordt beperkt en de bouw op een veilige manier uitgevoerd kan worden.

Marianne Wesselo, Head of Retail Asset Management bij CBRE IM: “Ik ben enorm blij met deze ontwikkeling die niet alleen van grote betekenis is voor het gebouw maar ook voor het gebied. De functie van universiteitsgebouw zorgt voor nieuwe faciliteiten op deze plek, verlenging van de verblijfsduur in het gebied omdat zaken als sporten en leren ook in de avonden doorgaan, en het brengt vierduizend studenten naar deze plek. Dat is een meerwaarde voor de hele binnenstad.”

“We hebben een mooie ontwerpfase achter de rug waarbij wij als RYSE zowel de belangen van commerciële partijen als onderwijspartijen begrepen en behartigden. Doordat wij experts hebben in zowel de commerciële als in de onderwijsmarkt, hebben we een mooi resultaat kunnen bereiken. Ik kijk er naar uit om samen met de uitvoerende partijen dit ontwerp tot leven te gaan brengen. Als RYSE dragen we in de komende fase zorg voor het project-, en bouwmanagement en het kwaliteitstoezicht.” 
Gert-Jan Dousi

Meer weten?

Neem dan contact met ons op