Huis voor de Stad Helmond opent officieel haar deuren

Op zaterdag 22 juni opende het Huis voor de Stad Helmond officieel haar deuren. Dit nieuwe gebouw is ontworpen met het oog op ontmoeting en duurzaamheid en is bedoeld voor alle bewoners van Helmond. Het ontwerp voor het Huis voor de stad Helmond kwam tot stand binnen een Total Engineering team, bestaande uit Kraaijvanger Architects, RYSE, DGMR, Aronsohn en Valstar Simonis.

Robert Weijers Professional Partner

Foto's: Kraaijvanger Architects, gemaakt door ©Ronald Tilleman

Op zaterdag 22 juni opende het Huis voor de Stad Helmond officieel zijn deuren. Dit nieuwe gebouw is ontworpen met het oog op ontmoeting en duurzaamheid en is bedoeld voor alle bewoners van Helmond. Het ontwerp voor het Huis voor de stad Helmond kwam tot stand binnen een Total Engineering team, bestaande uit Kraaijvanger Architects, RYSE, DGMR, Aronsohn en Valstar Simonis.

Eén huis voor de hele stad

Het Huis voor de Stad brengt publieksfuncties, het ambtelijk kantoor en het bestuur samen op één locatie, waardoor gemeentelijke diensten van vier verschillende locaties zijn gecentraliseerd. Het is een plek waar democratie en gemeenschap elkaar ontmoeten, zowel gepland als spontaan. Hier worden medewerkers, inwoners en ondernemers met elkaar verbonden. Dankzij de extreme flexibiliteit in ruimte-indeling en gebruiksmogelijkheden is het gebouw toekomstbestendig en aanpasbaar aan veranderende behoeften. Een derde van het gebouw is publiek toegankelijk, wat ontmoeting en interactie bevordert. De structuur van het gebouw, met een centraal atrium, een open binnenring en een gesloten buitenring, stimuleert zowel toevallige ontmoetingen als momenten van concentratie, rust en bezinning. Om dit duurzame en toekomstbestendige gebouw te realiseren, heeft het total engineering team de grenzen van circulariteit verlegd.

Een integraal ontwerp , open en veerkrachtig

Het gebouw staat voor inclusiviteit. Het onderscheidt zich nadrukkelijk van zijn omgeving door zijn zeer openhartige karakter en heldere vorm. Het rijke lijnenspel in de architectuur is geïnspireerd op de textielpatronen uit het verleden van Helmond. Je ziet in de gevel goed hoe gevelbanden en verschillende materialen als lagen over elkaar zijn toegepast. Hetzelfde gebeurt in het interieur: door verschillende materialen naast elkaar te plaatsen waarbij textiel materiaal een belangrijk onderdeel vormt. Het gebouw is ingericht in een serie van werkomgevingen met een grote diversiteit aan werkplekken en sferen. De indeling van het gebouw speelt een belangrijke rol in een natuurlijke onderverdeling van werksferen. Langs het atrium is de omgeving meer gericht op ontmoeting en samenwerking en langs de buitengevel is de omgeving meer gericht op focus en geconcentreerd werken. De gebruiker kiest, aan de hand van zijn/haar behoeftes op dat moment waar hij/zij wil werken en welke omgeving daar bij past. Zo is een optimale inpassing van het “Reuring/Ruis/Rust” principe ingepast. Raadszaal heeft een prominente en transparante positie gekregen op de 1e verdieping. Uitkijkend over het park is deze goed zichtbaar als je vanaf het station aankomt, maar ook vanuit het atrium is de Raadszaal direct zichtbaar. Alle grote vergaderruimtes zijn in de buurt van de raadszaal geplaatst. De centrale ligging van deze ruimtes maakt dubbelgebruik mogelijk waardoor deze 's avonds of in het weekend ook door inwoners kunnen worden gebruikt. Het gebouw krijgt een ITS keurmerk, waarmee aangetoond wordt dat het gebouw daadwerkelijk inclusieve toegankelijkheid biedt voor alle gebruikers.

99,2% van het voormalig Stadskantoor in Helmond is ‘geoogst’ voor hergebruik

Het nieuwe stadskantoor van Helmond is een opmerkelijk project dat het potentieel van circulaire economie in de bouwsector toont. Bijna alle materialen van het oude stadskantoor zijn hergebruikt in  het nieuwe gebouw. De opdrachtgever had bij de start van dit project verschillende ambities waaronder; maximale circulariteit, een stadhuis op dezelfde plek als het oude stadhuis met minimale tijdelijke huisvesting en een representatief publieksgebouw met hoogwaardige kantoorruimte. Deze ambities waren uitdagend en vereisten een zorgvuldige balans tussen verschillende belangen die niet vanzelfsprekend te verenigen zijn. Het gebouw krijgt een WELL GOLD-certificering dankzij individueel instelbaar klimaat, natuurlijke ventilatie en veel daglicht. Toepassing van beplanting is integraal onderdeel van het ontwerp, met plantenbakken en bomen die bijdragen aan welzijn en luchtkwaliteit. Het gebouw is energiezuinig ontworpen met warmte-koude opslag en zonnepanelen, terwijl klimaatplafonds zorgen voor comfortabele temperaturen door stralingswarmte en koelte.

Er is op een bijzondere manier samengewerkt met de vele stakeholders. Het programma van eisen is parallel aan het ontwerp ontwikkeld. Zo konden tijdens het ontwerpproces uitgangspunten in ruimtelijke varianten getoetst worden bij de gebruikers groepen:. Van omwonenden tot medewerkers, van specialisten integrale toegankelijkheid tot wayfinders. Er zijn intensieve co-creatie processen en - momenten geweest om hun input te verwerken, zowel als het gaat om de buitenkant van het gebouw als de binnenkant. Het resultaat is een breed gedragen gebouw dat laat zien hoe een ontwerp is meegegroeid met de wensen van de gebruikers.

Hoewel het gebouw nu officieel geopend is, wordt er al twee maanden in het gebouw gewerkt. Gebruikers kunnen nu al volmondig zeggen dat beloften in het ontwerp zijn waargemaakt: De ontmoeting tussen medewerkers onderling en bewoners heeft een grote impuls gekregen!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op